Valbeveiliging: een klein overzicht.

In veel industrieën werkt men op grote hoogtes. Denk bijvoorbeeld aan glazenwassers, elektriciens of werknemers in de bouwsector. Op deze hoogtes is er natuurlijk sprake van valgevaar. Misschien denkt u nu, gelukkig werk ik met beide benen op de grond. Echter komt iedereen wel eens in een situatie terecht waar er sprake is van valgevaar. Heeft u wel eens uw dak gerepareerd, uw eigen ramen gewassen op 3 hoog of de tweede verdieping van uw huis geschilderd? Op deze momenten loopt u volgens de wet valgevaar en kunnen valbeveiligingsmiddelen u helpen om ongevallen te voorkomen.

Volgens de wet is er sprake van valgevaar wanneer er gewerkt wordt in de volgende omstandigheden:

  1. Werkzaamheden vanaf 2,5m hoogte

  2. Werkzaamheden boven water, wegen of andere gevaarlijke plaatsen

  3. Wanneer er spraken is van sparing in de vloer

Wanneer er onder deze omstandigheden werkzaamheden uitgevoerd worden, bent u als bedrijf verplicht om gebruik te maken van valbeveiliging.

Onder valbeveiliging vallen:

  • Middelen die gebruikt worden om te voorkomen dat iemand van een hoogte valt

  • Middelen die gebruikt worden om de krachten die vrij komen tijdens een val te dempen.

Er bestaan verschillende soorten valbeveiliging, maar een complete valbeveiligingsuitrusting bestaat altijd uit 3 essentiële onderdelen. Namelijk, een valharnas, een verankeringstoestel en een koppelingstoestel.

Verankeringstoestellen

U gebruikt verankeringstoestellen om de valbeveiligingsuitrusting aan een constructie te bevestigen. Het verankeringspunt moet sterk genoeg zijn om de val te stoppen. Ankerpunten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

Vaste ankerpunten – Vaste ankerpunten die zijn vastgemaakt aan een gebouw of een andere constructie. Dit valt niet onder PBM.

Mobiele ankerpunten – Deze zijn tijdelijk en verplaatsbaar en zijn eventueel vast te maken aan een constructie of gebouw. Bijvoorbeeld een driepoot of een davit.

Flexibele en starre ankerlijnen – Deze ankerpunten zijn vastgemaakt aan eindankers. De ankerlijn verbindt u d.m.v een connector mat het valharnas. Voorbeelden van flexibele ankerlijnen zijn kabels en touwen. Voorbeelden van starre ankerlijnen zijn railsystemen en buizen.

Doodgewicht ankers – Een vrijstaand ankerpunt dat u op een dak kunt plaatsen. Aan dit ankerpunt moet u gewichten hangen die ervoor zorgen de het anker niet kan verplaatsen.

Valharnassen

Ook valharnasssen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt namelijk de volgende soorten:

  • Standaard valharnas

  • Positioneringsharnas

  •             Zitharnas

Alleen harnassen met schouder- en beenbanden kunnen een val opvangen. Heupgordels of lendengordels vallen dus niet onder valbeveiliging en zullen u dus niet beschermen tijdens een val.

Standaard valharnas

Basis valharnas – Deze harnassen worden gebruikt voor het opvangen van een val. De harnassen hebben één ankerpunt op de borst of op de rug om ze hiermee d.m.v een connector te verbinden met het verankerkingstoestel.

Premium valharnas – Het premium valharnas is de verbeterde versie van het basis harnas. Dit komt door extra comfort, versteviging of gebruiksgemak. Deze harnassen hebben bijvoorbeeld extra versteviging op de schouders, zijn sneller aan te trekken of hebben extra suspension trauma straps.

Positioneringsharnas

Positioneringsharnassen kunnen niet gebruikt worden om een val op te vangen, ze worden alleen gebruikt voor positionering.  Deze harnassen bezitten 2 D-ringen die bedoeld zijn voor het plaatsen van een positioneringsgordel en hebben ankerpunten op de borst en/of rug.

Zitharnas

Zitharnassen worden gebruikt voor afdalingen of voor zittend werken. Deze harnassen hebben een ankerpunt op de borst en rug, een D-ring en een positioneringsgordel. Ook hebben zitharnassen vaak rechte beenbanden zodat er comfortabel in het harnas gezeten kan worden.

Koppelingstoestellen

Voordat u begint met werken, moet u uw geselecteerde valharnas nog verbinden met het gekozen ankerpunt. Dit doet u door middel van een koppelingstoestel. De functie van zo’n toestel is om een val af te remmen en op te vangen zodat de krachten op uw lichaam sterk afgenomen worden en zo weinig mogelijk schade veroorzaken.

U verbindt uw harnas met het ankerpunt door middel van een veiligheidslijn of valstopapparaat.

Veiligheidslijnen

Een veiligheidslijn, ook wel vanglijn of leeflijn genoemd, kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor positionering, redding en natuurlijk valbeveiliging.

Zodra de drager van de valbeveiliging valt, stopt de veiligheidslijn de val voordat de persoon de grond kan raken. De lijnen beschikken over een valdemper zodat de val eerst afgeremd wordt en de persoon niet ineens tot stilstand komt. Dit om letsel de voorkomen.

Valstopapparaten

Valstopapparaten doen in principe hetzelfde als vanglijnen. Ze blokkeren wanneer er een plotselinge versnelling plaats vindt (een val). Echter hebben valstoppers een kortere remweg en blokkeren de val bijna direct. Wanneer u maar een kort stuk heeft om de val te stoppen kan een valstopapparaat dus een goede oplossing zijn. Wel wordt de val minder gedempt en heeft het dus meer impact op het lichaam.

Gewone valstopapparaten kun je niet horizontaal (met een hoek van meer dan 30 graden) gebruiken. In deze situaties gebruik je horizontaal werken. Dit zijn apparaten speciaal gemaakt voor werkzaamheden op bijvoorbeeld schuine daken. Ze hebben namelijk een kabel die beter bestand is tegen schuren over de randen van horizontale constructies. Daarmee voorkom je dat kabels slijten of  hun stevigheid verliezen.

 

Meer informatie

Bent op zoek naar meer verdiepende informatie? Neem een kijkje in onze kennisbank:  School of Safety 

Of neem gerust contact met ons op.

Contact gegevens:
Technosafety
Calandstraat 78
3125BB, Schiedam
Telefoon: 0186 692288
Mail:  [email protected]

Of ga naar de contactpagina.