Brandveiligheid: Onze verschillende brandblussers

Brandveiligheid is van uiterst belang voor een veilige werkomgeving. Bij Technosafety vind je de juiste meterialen voor brandpreventie en brandblussen.

Wij leveren alle soorten brandblusmiddelen uit voorraad. Waaronder CO2 blussers, poederblussers, schuimblussers, sprayblussers, vet brandblussers, blusdekens, brandblusserkasten, rookmelders, transportbeugels en brandblusslangen. De blusmiddelen zijn van bekende merken, zoals ANAF en Ecofex en beschikbaar conform de vorm voor verschillende Europese landen. 


CO2 Blussers  

De CO2 blusser is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. De CO2  zit vloeibaar in de fles maar  komt gasvormig uit de cilinder. Dit komt omdat de cilinder in feite een hogedrukcilinder is en gas onder druk van rond de 60 bar overgaat in een vloeistof. Door verandering in aggregatie als de blusstof in de buitenlucht komt, koelt het enorm af en heeft het een temperatuur van -80 graden Celsius. Het grootste voordeel van een CO2 blusser is dat de CO2 geen reststoffen achterlaat bij gebruik. Daarom wordt dit bij hoogwaardige apparatuur (tot 1000 Volt) toegepast. Deze blusser is niet geschikt voor kleine ruimtes. Omdat CO2 zwaarder is dan lucht kan er verstikkingsgevaar ontstaan. 

Poederblussers 

Het poeder in de blusser heeft een groot vermogen om een beginnende brand te doven. Door de poeder verstikt de brand doordat de brandstof en zuurstof gescheiden worden, hierdoor dooft het vuur. Wij beschikken over de ABC poederblussers. Dit zijn poederblussers met een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Deze poederblusser is vooral geschikt voor vaste stof-, vloeistof-, en gasbranden).

De poederblusser heeft een blussende werking van ongeveer zesmaal de werking van een CO2 blusser. Het is daarom de meest verkochte brandblusser. Bij Technosafety verkopen wij poederblussers met een inhoud van 1,2,3,6,9 of 12 kilo. Deze zijn geschikt voor bijvoorbeeld in de auto, caravan of thuis. De poederblussers kunnen ook buiten worden aangebracht. Bij de verplichte jaarlijkse controle wordt de cilinder met CO2 gas gewogen en het  poeder losgeschud.

Bij een poederblusser moet wel ernstig rekening worden gehouden met nevenschade. Bij het blussen met een poederblusser komt een grote wolk poeder vrij. Bluspoeder is heel fijn, zelfs nog fijner dan Saharazand en gaat echt overal in zitten. Met name de schade aan elektronische apparatuur is groot. Bovendien is er kans dat de brand opnieuw oplaait, als er niet goed geblust is. Het vrijgekomen poeder moet met een industriƫle stofzuiger worden verwijderd. De poederblusser is daarom vooral goed bruikbaar wanneer een brand snel geblust moet worden, waarbij de nevenschade van ondergeschikt belang.


Schuimblussers
Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen, dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen. De blusser is gevuld met water en schuim, een substantie die voor een verkoelende werking zorgt. Doordat het zo licht van gewicht is schuim zeer geschikt om vloeistofbranden te blussen omdat het erop blijft liggen, en bij vaste stoffen blijft schuim eraan plakken om op die manier ook de verbrandingsreactie weg te nemen door afsluiting van zuurstof. Het is niet schadelijk voor het milieu.


Sprayblussers

Een sprayblusser is met name geschikt voor gebruik in de keuken, een kantoor, caravan, auto, boot en andere kleine ruimten. Door de compacte afmeting (formaat van een deodorant) is de sprayblusser gemakkelijk te bergen. Het gebruiksgemak en de hoge effectiviteit maakt deze kleine blusser onmisbaar.  

Vet brandblussers
De naam zegt het al, vet brandblussers zijn geschikt voor vet branden. Daarom zijn ze speciaal ontwikkeld voor gebruik in keukens en horeca gelegenheden. Deze blussers hebben een blusmiddel waarmee een brandklasse F geblust kan worden. Een voorbeeld van een brandklasse F is een frituurvet brand. Deze branden zijn lastig te blussen. Het blusmiddel in de vet brandblusser zorgt voor een gasdichte laag over het vet. Het schuim verlaagd de temperatuur van het vet waardoor er geen herontsteking kan plaatsvinden. Deze blussers worden verkocht 2, 3 en 6 liter.

Blusdekens

De blusdekens is te gebruiken om iemand kleding te blussen of bij kleine keukenbranden. Het vuur wordt gedoofd door zuurstofgebrek bij het omslaan van de blusdeken. De blusdeken is namelijk gemaakt van glasvezel dat voorzien is van een brandwerende coating. Je kan een blusdeken niet vergelijken met bijvoorbeeld een brandblusser. Het is alleen geschikt om een beginnende brand te doven. Een blusdeken wordt geadviseerd voor particulier gebruik. Bij Technosafety hebben wij de blusdekens in verschillende maten verkrijgbaar.

Zo hebben wij de afmetingen: 


Brandblusserkaste n

Brandblusserkasten beschermen uw brandblussers tegen nadelige steenslag, UV-straling en weersinvloeden. De brandblusserkasten zijn eenvoudig aan een muur, paal of andere constructie te monteren. De kasten worden met name ingezet voor het beschermen van brandblussers op buitenterreinen van bedrijven, aan vrachtwagens, bij benzinestations, in jachthavens of overige toepassingen. 

Rookmelders

Rookmelders zijn van levensbelang. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Het beste is om op iedere verdieping een rookmelder te hangen. Omdat een rookmelder van zo'n groot belang is, is het niet raadzaam om hier op te besparen. Onze rookmelders zijn getest en gekeurd.  

Transportbeugels voor brandblussers

We hebben transsportbeugels voor alle soorten brandblussers. Hiermee kunnen de brandblussers eenvoudig geplaatst worden op of in een voertuig of aan boord van schepen. De beugels zijn voorzien van een spanband en verstelbare voetring, waarin de blusser wordt geplaatst.