(ATEX) Verlichting: Lampen voor een explosiegevaarlijke omgeving

Bij Technosafety vindt u lampen die u kunt gebruiken in omgevingen waar gevaar drijgt tot explosies.

Verlichting voor een veilige werkomgeving

Verlichting is waarschijnlijk niet het eerste wat er in u opkomt wanneer u denk aan een veilige werkomgeving. Toch is de juiste verlichting uitermate belangrijk voor het voorkomen van ongevallen. Kleine obstakels kunnen snel over het hoofd worden gezien wanneer het te donker is, en dit kan grote gevolgen hebben zoals blijvend letsel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan aan een vrachtwagenchaffeur die 's nachts met pech langs de weg komt te staan. Het zal lastig worden te zien wat er mis is, wanneer hij geen juiste verlichting heeft. Daarnaast moet u erop letten dat u bij het werken op plekken met explosiegevaar geen gewone standaard lampen gebruikt. Voor deze gebieden zijn speciale explosieveiliige (ATEX) lampen ontwikkeld. Deze kunt u zonder risico gebruiken in een gevaarlijke omgeving. Wel moet u erop letten over de juiste ATEX lamp te beschikken.

Explosieveilige verlichting

Explosieveilige lampen worden gebruikt in omgevingen waar explosiegevaar dreigt. Dit zijn bijvoorbeeld plekken waar vuurwerk wordt opgeslagen, opslagplekken van chemicaliƫn, olie of brandstof. Maar ook fabrieken waar het stofgehalte zeer hoog is vormen een risico. In een lamp kan door omstandigheden kortsluiting optreden waardoor er een vonk ontstaan. In combinatie met brandgevoelige en explosiegevoelige stoffen in de ruimte kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Explosieveilige lampen zijn zo gemaakt dat er bij een kortsluiting geen contact gemaakt kan worden met de omgeving. De verlichting is verpakt in explosieveilig en waterdicht materiaal. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. ATEX lampen zijn  geclassificeerd voor verschillende zones.

Gas zones

Z one 0: Een gebied waar een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van gas, damp of nevel continue zal voorkomen, regelmatig of voor lange periodes.

Zone 1: Een gebied waar een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van gas, damp of nevel ook in normaal bedrijf af en toe zal voorkomen.

Zone 2: Een gebied waar een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van gas, damp of nevel  onwaarschijnlijk is in normaal bedrijf. Indien zich toch een gevaarlijke atmosfeer voordoet zal dit voor een korte periode zijn.

Stof zones

Zone 20: Gebied waarbinnen tijdens normaal bedrijf een ontplofbaar stof-luchtmengsel voordurend of gedurende lange perioden aanwezig is. In het algemeen alleen binnen in vaten, leidingen en apparatuur.

Zone 21: Gebied waar waarschijnlijk een explosieve atmosfeer optreedt bij normaal gebruik. Onder anderen in de omgeving van stof los-en laadstations.

Zone 22: Gebied waarbinnen tijdens normaal bedrijf de kans op aanwezigheid van een ontplofbaar stof-luchtmengsel gering is, maar indien deze zich toch voordoet, zal deze slechts een korte periode voortduren.

Wolf light ATEX verlichting

Wolf Safety is 's werelds meest toonaangevende fabrikant van draagbare en tijdelijke verlichting voor explosiegevaarlijke omgevingen. Wolf biedt een breed assortiment aan ATEX- en IECEx-gecertificeerde explosieveilige verlichtings- en stroomdistributiesystemen voor veilig gebruik in potentieel explosieve omgevingen aan. Veel van onze ATEX lampen zijn van Wolf safety. In ons assortiment vindt u onder andere:


  Logo Wolf Safety lampen

  • Handlampen

  • Zaklampen

  • Hoofdlampen

  • Waarschuwingslampen

  • Tijdelijke verlichting

Heeft u vragen over welke verlichting geschikt is voor uw werkzaamheden? Wij zoeken het graag voor u uit! Neem contact met ons op via telefoon, email of whatsapp.

Atex zaklampen
Explosieveilige zaklamp
ATEX hoofdlamp
Atex handlamp
Explosieveilige verlichting
Atex verlichting Wolf

Verlichting

Hier vindt u ons assortiment aan normale en ATEX verlichting.